TRANSLATOR

Σελίδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝΤΟΣ 
ΔΕΝ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,
Β. Χαραλάμπους, Θεολόγου

 http://www.nomika-epilekta.gr/sites/default/files/imagecache/article/images/Boulino%20014%20bbb.JPG

(Σχολιασμός στην πιο πρόσφατα προβαλλόμενη ομιλία 
 του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού)

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
__________________
Στην ιστοσελίδα που επιγράφεται ΙΕΡΑ Μ. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ (www.vatopedi.gr), προβλήθηκε πρόσφατα βίντεο που τιτλοφορείται «Είναι και σήμερα εφαρμόσιμος ο Χριστιανισμός;»,  με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο  μεταξύ άλλων αναφέρει  τα εξής:
«Ο Χριστός κατέβηκε φοράει τη διεφθαρμένη φύση που διεφθείραμε να την ανακαινίσει, υποδύεται το ρόλο του μετανοούντος, μπαίνει στο πρακτικό τρόπο της επιστροφής και μας υποδεικνύει πως να γυρίσομε πίσω».

Εξ αφορμής των αναφερθέντων από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό ότι «φόρεσε τη διεφθαρμένη φύση που διεφθείραμε»,  σημειώνουμε τι αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός.   Στο κεφάλαιο «Περί φθοράς και διαφθοράς» ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει ότι ήταν «φθαρτό το σώμα του Κυρίου φαμέν» ως «ομοούσιον ημίν» και όχι διεφθαρμένο.  Στο κεφάλαιο «Για τα φυσικά και αδιάβλητα πάθη» ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός επεξηγεί: «Ομολογούμε δε, ότι πάντα τα φυσικά και αδιάβλητα πάθη του ανθρώπου ανέλαβεν.  Όλον τον άνθρωπον και πάντα τα του ανθρώπου ανέλαβε πλην της αμαρτίας».   Άλλη η έννοια του φθαρτού και άλλη η έννοια του διεφθαρμένου. 

Επίσης κανένα ρόλο μετανοούντος δεν έχει υποδυθεί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε και μπήκε σε τέτοιο πρακτικό τρόπο επιστροφής και συνεπώς ούτε μας υπόδειξε τοιουτοτρόπως πώς να γυρίσομε πίσω Αυτά είναι άτοπα.. Ο Χριστός «ημίν υπολιμπάνων υπογραμμόν ίνα επακολουθήσομεν τοις ίχνεσιν αυτού»* , σύμφωνα με τον Απόστολο Πέτρο,  και δεν έχει υποδυθεί το ρόλο του μετανοούντος, όπως αναφέρει η απαράδεκτη αναφορά του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Είναι αυτά σύμφωνα με την Πατερική μας διδασκαλία;  Γιατί να προβάλλονται τέτοιες απαράδεκτες αναφορές; 

Αλίμονο λοιπόν αν δεχθούμε τον αυτοισχυρισμό του  π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού που είπε ‘’συνιστών εαυτόν’’ «ο  ίδιος ο Θεός Λόγος μας έβαλεν μέσα εις τον δρόμον της Πατερικής ορολογίας.  Δεν αρνούμαι τίποτα, μας έδωσεν την ικανότηταν να γράψωμεν με λεπτομέρειαν όλην την Πατερικήν ορολογίαν… ».  

Εν αναμονή της εορτής των Χριστουγέννων αυτά βρήκαν να προβάλουν;  Ας προβάλουν εόρτιους λόγους των θεοφόρων  Αγίων μας.  Δόξα τω Θεώ, μέγας ο πλούτος της Πατερικής μας διαδασκαλίας.  Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφέρει ότι «οι θεόσοφοι θεολόγοι θεοχαρίστως τε εδιδάχθησαν και θεομιμήτως ημάς εδίδαξαν».   Είναι φρόνιμο να προβάλλονται αυτοί που «θεομιμήτως ημάς διδάσκουν» και όχι να υπερπροβάλλεται ένας μοναχός που μέχρι και κακοδοξίες δίδαξε.


*Κατά το  «υμίν υπολιμπάνων υπογραμμόν ίνα επακολουθήσητε τοις ίχνεσιν αυτού» (Α΄ Πέτρ. 2,21)

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)