TRANSLATOR

Σελίδες

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ανήθικη πρόταση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα



Ανήθικη πρόταση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB0IYn1IV47EyplptLKLw_oj6gRrRCG2fmqW7ZOAMtSSdeY0_0vC_rqCOGXgNZl7nPSQ2oNX3OLQI8vlHMYGfwpsJi3XQ17_3uRt7fRVly7Vl7yZorO5tMEjxZ6H9yEYEXA8QnLlUuGVJ6/s1600/%25CE%259C%25CE%2595%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259B%25CE%259B%25CE%2591%25CE%2593%25CE%259C%25CE%2595%25CE%259D%25CE%2591.jpg

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 
ΔΙΝΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ανήθικη πρόταση της Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα

Το σχέδιο νόμου μπορεί να ανατραπεί με συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους γενικούς τροποποιημένους οργανισμούς τονίζουν οι οικολογικές οργανώσεις
Συνολική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα μπορεί να ανατρέψει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αφήνοντας «εκτεθειμένες τις χώρες-μέλη στην πολιορκία των πολυεθνικών».
Τα νομικά παράθυρα-κενά του σχεδίου, πολλά:

Στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι «τα μέτρα που μπορεί να θεσπίσει ένα κράτος-μέλος συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο, υπό τον όρο ότι βασίζονται σε επιτακτικούς λόγους σχετικούς με στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής, διαφορετικούς από τα στοιχεία που αξιολογούνται βάσει της οδηγίας 2001/18/ΕΚ».
Επίσης «τα κράτη-μέλη δεν επιτρέπεται να απαγορεύουν την ελεύθερη κυκλοφορία του μεταλλαγμένου παρά μόνον υπό τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε.». (Αυτό προφανώς μειώνει τις δυνατότητες των κρατών-μελών να επιβάλουν περιορισμούς στην καλλιέργεια).
«Το επίπεδο προστασίας που έχει επιλεγεί στην Ενωση για την υγεία ανθρώπων και ζώων καθώς και το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέπουν την ενιαία επιστημονική αξιολόγηση σε ολόκληρη την Ενωση και η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να μεταβάλλει αυτήν την κατάσταση (...). Ενα κράτος-μέλος πρέπει να επικαλείται μόνον λόγους συναφείς με τους στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής που δεν αντιβαίνουν στην αξιολόγηση κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, οι οποίοι αξιολογούνται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης».
«Στην περίπτωση που ο αιτών αρνηθεί να αναπροσαρμόσει το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της αίτησης όπως απαιτήθηκε από ένα κράτος-μέλος, αυτό το κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να λάβει αιτιολογημένα μέτρα απαγόρευσης για λόγους άλλους από αυτούς που αξιολογούνται βάσει των ενωσιακών κανόνων».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση των οικολογικών οργανώσεων είναι οι δηλώσεις του προεδρεύοντος Ελληνα υπουργού ΠΕΚΑ στο συμβούλιο υπουργών στο Λουξεμβούργο:
«Η ελληνική προεδρία πέτυχε με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, ώστε πέρα από τις διακηρύξεις αρχών να θεσμοθετηθεί και αξιόπιστο νομικό οπλοστάσιο».
Σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε η συνάδελφός του Κάρολ Ντίσμουργκ του Λουξεμβούργου λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου που δίδεται στις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας.
Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαμορφώσει την τελική εκδοχή του κειμένου το φθινόπωρο του 2014.
«Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ισχυρίζονται ότι προωθεί, δηλαδή το δικαίωμα στα κράτη να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα», δήλωσε ο Μάρκο Κοντιέρο, διευθυντής Πολιτικής για θέματα βιώσιμης γεωργίας του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace.
Η διεθνής Greenpeace καθώς και τα εθνικά γραφεία της στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ζητούν από τους ευρωβουλευτές να ενισχύσουν το σχέδιο νόμου ώστε στην τελική του εκδοχή να ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτό το οποίο ισχυρίζεται:
«Να δίνει δηλαδή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το νομικό συμπαγές δικαίωμα να απαγορεύσουν στα εδάφη τους τα μεταλλαγμένα».
Στο κλείσιμο της ομιλίας του στη συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, ο Ελληνας υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης «αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των γ.τ.ο. στην Ευρώπη από την Ευρώπη».
«Αυτό ακριβώς ζητούσαμε και εμείς ως ελληνικό γραφείο μαζί με 27.000 πολίτες», είπε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης: Για την Ελλάδα η μόνη λύση να προστατευτούμε από τα μεταλλαγμένα είναι να μην επιτρέψουμε (ποτέ) καλλιέργειες γ.τ.ο. στη χώρα μας. Παράλληλα πρέπει να στραφούμε άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των ζώων, από πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά (δεδομένου ότι σήμερα πάνω από το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές). Σε αντίθεση με τη σόγια τα ελληνικά πρωτεϊνούχα φυτά όπως το κουκί, το μπιζέλι, το ρεβίθι, και το λούπινο δεν είναι μεταλλαγμένα και προσφέρουν οικονομικά οφέλη κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Γιάννης Μανιάτης επισήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια γ.τ.ο. στο έδαφός της.
Η Greenpeace χαρακτηρίζει τον κ. Μανιάτη ως τον «πρώτο υπουργό μεταλλαγμένων της Ελλάδας» καθώς με την ελληνική πρόταση φαίνεται ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Πράσινο φως για καλαμπόκι
Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Υγείας Tonio Borg ανακοίνωσε στο Λουξεμβούργο ότι αναμένεται σύντομα να επιτραπεί η καλλιέργεια στην Ε.Ε. ενός νέου γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου με τον κωδικό TC1507.
Εκκρεμούν προς απάντηση (έκγριση) έξι αιτήσεις για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών...

Πηγή: Εnet.gr EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαβάστε καί τό παρακάτω συναφές ἄρθρο:
Ἡ Νέα Τάξη Πραγμάτων καί ἡ ποινικοποίηση τῶν οἰκιακῶν τροφῶν καί τῆς ἐλεύθερης κηπουρικῆς! (Η.Π.Α.-Νόμος S510)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

LinkWithin

Μπορείτε νά δείτε και:

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΠΥΡΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!

Ποιός θεωρείται σφραγισμένος!
.

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!

ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ!
.

.

.
.

.

.
.

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!

Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσιν!
Τό Φῶς τό Ἀληθινόν!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!

Ή ΘΑ ΖΗΣΩ ΜΙΑΝ ΩΡΑΝ ΚΑΘΩΣ ΘΕΛΕΙΣ, ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, Ή ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗΝ!
(Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής)